Acasă » Curiozitati » A fost descoperit al saselea gust. Care este acesta?
Share

4:34 PM
A fost descoperit al saselea gust. Care este acesta?

Pe langa gustul dulce, sarat, acru, amar, umami mai exista si ul al saselea gust ar arata studiile facute de cercetatorii americani de la Univesitatea Purdue care au publicat studiul intr-o revista britanica.

Au fost implicate 100 de persoane in acest studiu, care au afirmat ca acest gust este unic si diferit de cel al altor esantioane testate.

Acest gust este gustul de grasime ar trebui considerat cel de-al saselea gust pe langa celelalte cinci cunoscute deja.

Aceasta savoare ar trebui sa fie denumita "oleogustus" de la cuvantul latinesc "oleo", care inseamna gras si gustos, au explicat oamenii de stiinta americani.

Intr-o incercare de a identifica aroma unica a acestor acizi grasi, cercetatorii au facut apel la 100 de persoane care au fost rugate sa clasifice acest gust, comparativ cu gusturile de baza.

grasimi acizi grasi

Cu totii au simtit ca gustul de grasime a fost unic si diferit de cel al altor esantioane testate, unele caracterizate drept amare, iritante sau neplacute.

Gustul insusi al grasimilor nu este bun, si mai mult de atat, cand concentratia lor este mare in alimente, exista un fenomen de respingere din partea acelei persoane, ca si cum mancarea ar avea un miros neplacut din cauza alterarii.

Dar  in doze mici, grasimea poate imbunatati arma alimentului respectiv, asa cum substantele amare din ciocolata, din cafea sunt placute de persoana care le consuma.

Descoperirea acestui gust ar putea ajuta industria alimentara sa produca substituienti ai grasimilor.

Sursa: gandul.info 

Daca v-a placut acest articol dati un like la pagina de facebook sau abonati-va la newsletter pentru mai multe articole interesante.

 

Al vostru Zambarel :)

Categorie: Curiozitati | Vizualizări: 1091 | Adăugat de: gabriel_socea | Tag-uri: care este al saselea gust, grasimi, descoperire, acizi grasi, al saselea gust | Rating: 5.0/1
Total comentarii : 0
ComForm">
avatar