Acasă » Timp Liber » Ce beneficii aduce natura asupra mintii ?
Share

6:32 PM
Ce beneficii aduce natura asupra mintii ?

Mai mult de jumatate din populatia lumii traieste acum în zone urbane. Pana în 2050 peste 70% din populatia lumii va trai la oras. Urbanizarea duce la anumite boli psihice , dar inca nu este clar de ce. Ideea pare a fi faptul ca a locui intr-o zona urbana se asociaza cu mai multe tipuri de stres, fie ca este vorba de zgomot, cresterea interactiunilor sociale, trafic, care cresc anxietatea si tendinta spre meditare.

Cercetatorii din Statele Unite si din Suedia au incercat sa determine printr-un experiment daca o experienta petrecuta in natura poate sa influenteze sau nu ruminatia (o gandire obsedanta axata pe aspecte negative ale sinelui si care este un factor de risc cunoscut pentru boli psihice.)

La acest experiment au participat 38 de persoane care locuiau in mediul urban si care nu au avut niciodata tulburari mintale. Aceste peroane au fost impartite in doua grupe si li s-a cerut sa faca o plimbare. Prima grupa a mers timp de o ora si jumatate intr-o zona bogata in vegetatie, iar a doua grupa a mers in decur de 90 de minute de-a lungul unui drum foarte aglomerat din orasul Palo Alto din California. 

natura

Inainte si dupa plimbare, participantii au raspuns la un chestionar conceput pentru a masura tendinta lor spre meditatie, un model de gandire de multe ori negativ care a fost legat de un risc crescut de depresie.

Rezultatul a fost uimitor. Persoanele care au mers 90 de minute prin mijlocul naturii au demonstrat o scadere a tendintei spre ruminatie, raspunsurile lor la chestionar fiind diferite dupa plimbare. Si in activitatea creierului a fost constatata o schimbare consistenta, respectiv scaderea activitatii in cortexul prefrontal subgenual.

Cu alte cuvinte, noua cercetare ofera un nou tip de dovezi care intaresc concluziile asupra beneficiilor petrecerii timpului in natură.

Deci daca sunteti in stare de depresie sau cunoasteti pe cineva in stare de depresie, catva timp petrecut in natura rezolva aceasta problema.

Sursa: www.agerpres.ro 

Daca v-a placut acest articol dati-i un share sau abonati-va la newsletter pentru mai multe articole interesante.

Al vostru Zambarel :)

Categorie: Timp Liber | Vizualizări: 1851 | Adăugat de: gabriel_socea | Tag-uri: natura, depresie, sanatate, minte, sanatate mintala, timp petrecut | Rating: 5.0/1
Total comentarii : 1
avatar
1
1 descultdinu • 10:19 AM, 2015-08-25
Mie nu-mi place viaţa de oraş. Întotdeauna mi-a plăcut viaţa la ţară.
ComForm">
avatar