Acasă » Sarbatori » 1 decembrie – ziua nationala a Romaniei
Share

9:08 PM
1 decembrie – ziua nationala a Romaniei

Dupa cum bine stiti maine pe 1 decembrie este ziua nationala a Romaniei, sa nu confundati cu

24 ianuarie cand sarbatorim Unirea Principatelor Romane.
In  continuare va voi spune cateva lucruri despre 1 decembrie (pentru cine nu stie) atunci cand

toti ar trebui sa fim mandri ca suntem romani.
Deci intre anii 1866-1947  ziua nationala a Romaniei a fost pe 10 mai, apoi intre 1948-1989 a fost pe 23 august, iar din 1990 pana astazi ziua nationala a Romaniei este cum bine stiti pe 1 decembrie.
Din punct de vedere istoric la 1 decembrie 1918 Adunarea Nationala de la Alba Iulia unde au participat 1228 de delegati pe care i-au sustinut peste 100.000 de romani care au venit din toate colturile Ardealului si Banatului s-a unit Transilvania cu Banatul,Crisana, Satmar si Maramures cu Tara Romaneasca.
 Asa cum sublinia si istoricul Florin Constantiniu, “…Marea Unire din 1918 a fost si ramâne pagina cea mai sublima a istoriei românesti. Maretia ei sta în faptul ca desavârsirea unitatii nationale nu este opera nici unui om politic, a nici unui guvern, a nici unui partid; este fapta istorica a întregii natiuni române, realizata într-un elan tâsnit cu putere din strafundurile constiintei unitatii neamului, un elan controlat de fruntasii politici, pentru a-l calauzi cu inteligenta politica remarcabila spre telul dorit. [...]”
Cum s-a format marea unire ? Victoria Antantei ne-a dat Bucovina, Transilvania si Banatul, victoria Puterilor Centrale ne-a dat Basarabia; o biruinta o excludea pe cealalta, astfel ca nimeni nu vedea cum ar fi cu putinta ca toate aceste provincii sa intre aproape simultan în frontierele Vechiului Regat.

1 decembrie 1918 ziua nationala a romaniei
Nu a fost o victorie militara formarea Romaniei mari ci a fost un act de vointa al natiunii romane de a uni si a forma Romania mare.

In continuare va pun cateva video-uri cu cantece pentru ziua nationala precum: "Doamne ocroteste-i pe Romani","Pe-al nostru steag e scris unire" si alte cantece de genul acesta care sunt cu totul superbe, deci eu le-am ascultat de o gramada de ori azi si o sa le mai ascult si maine:

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Daca v-a placut acest articol lasati un comentariu mai jos sau abonati-va la newsletter pentru mai multe articole interesante.

 

Al vostru Zambarel :)

Categorie: Sarbatori | Vizualizări: 1009 | Adăugat de: gabriel_socea | Tag-uri: romania mare, marea unire, Unirea, 1 decembrie 1918, formarea romaniei mari, unirea transilvaniei cu romania, 1 decembrie ziua nationala a romani | Rating: 5.0/1
Total comentarii : 0
ComForm">
avatar