Acasă » Wiki » De ce se circula in Anglia pe partea stanga ?
Share

4:25 PM
De ce se circula in Anglia pe partea stanga ?

De ce in Anglia si in cateva din fostele colonii Britanice se circula pe stanga iar in majoritatea tarilor civilizate pe partea dreapta?

De ce se intampla lucrul asta?
India, Africa de Sud si Australia care au fost candva colonii Britanice sunt tari care urmeaza exemplul Angliei si circula pe partea stanga. La fel si Japonia si Thailanda desi ele nuau fost niciodata colonii ale Angliei.

Initial, inca din cele mai vechi timpuri, europenii circulau pe partea stanga. In Franta, la inceputuri, aristocratii mergeau pe partea stanga, in timp ce oamenii de rand pe partea dreapta, astfel incat sa se faca o diferenta clara intre clasele sociale. Napoleon a fost cel care a dat ordin ca fiecare provincie cucerita sa isi schimbe directia traficului asemeni celui din Hexagon si sa circule pe partea dreapta.
Polonezii au circulat pe partea stanga pana in 1922, portughezii pana in 1928, spaniolii pana in 1924, Italia pana in 1922, Ungaria pana in 1941, Suedia pana în 1967. Anglia a fost singura tara mare care nu a adoptat acest obicei. Si in Malta se circula pe partea stanga. S-a întamplat insa si invers. Samoa a trecut la condusul pe stanga in 2009.

de ce se conduce pe dreapta in Anglia?

Dar de ce le place Englezilor sa conduca pe partea stanga?

Conform unei cercetari, tarile in care se conduce pe partea stanga au mai putine accidente decat celelalte. Cercetarile arata ca omul este construit din punct de vedere anatomic pentru a circula pe partea stanga, deoarece vederea periferica a ochiului drept este mult mai dezvoltat? decat cea a ochiului stang.
In prezent, circa 66% din populatia mondiala conduce pe partea dreapta si restul de 34% conduce pe stanga.

Daca v-a placut acest articol dati un like la pagina de facebook sau abonati-va la newsletter pentru mai multe articole interesante.

 

Al vostru Zambarel :)

Sursa: Auto bild

Categorie: Wiki | Vizualizări: 1558 | Adăugat de: gabriel_socea | Tag-uri: partea stanga, circulatie, Anglia, japonia, de ce se circula pe partea stanga i | Rating: 4.0/2
Total comentarii : 0
ComForm">
avatar