Acasă » Wiki » Informatii generale despre hamsteri
Share

10:20 PM
Informatii generale despre hamsteri

Hamsterii mușcă?
Da. Dar în mod normal fac acest lucru dintr-un anumit motiv.

Hamsterii sunt orbi?
Nu, nu sunt orbi, dar văd doar de aproape. La o distanță mai mare de 10 - 20 cm nu pot vedea decât obiectele mari.

Ce este un hamster "Black Bear"?
Hamsterul Black Bear este un hamster sirian cu blană neagră.

De ce hamsterul meu doarme ziua?
Hamsterii sunt animale crepusculare, ceea ce înseamnă că le place să doarmă toată ziua și să petreacă noaptea. Poți verifica acest lucru dacă muți cușca hamsterului în dormitorul tău. Asta nu înseamnă că n-o să apuci să-ți vezi hamsterul decât noaptea. Dacă îi dai ceva bun de mâncare de fiecare dată când ajungi acasă, îl poți obișnui cu aceasta și te va aștepta zilnic.

Cred că hamsterului meu îi lipsesc niște degete. Câte trebuie să aibă?
Optsprezece. Patru la picioarele din față și cinci la cele din spate.

Cât de mare crește un hamster?
Hamsterul sirian ajunge la 15 - 17 cm lungime, iar hamsterul pitic la 7 - 12 cm.

Ar trebui să-i fac baie hamsterului meu?
Hamsterilor nu le place apa. Natura i-a înzestrat cu un ulei natural care le menține blana frumoasă și strălucitoare, de aceea ei petrec mult timp îngrijindu-se. Deși pot înota, băile nu sunt recomandate. Dacă un hamster ud răcește, boala se poate agrava și poate muri.

Pot să învăț hamsterul să facă trucuri?
Nu prea. Sunt unii care susțin că hamsterul lor este dresat. Dar observarea lor conduce la întrebarea: hamsterul este dresat de om sau hamsterul a dresat omul? Dacă ai un hamster care poate să facă trucuri, te rog să ne spui.

Pot ține doi hamsteri împreună?
Dacă ai hamsteri sirieni, numiți uneori și hamsteri Teddy Bear, răspunsul este "nu". Hamsterii sirieni sunt solitari, și dacă încerci să ții doi împreună se pot omorâ unul pe altul. Dacă însă ai pitici rusești Campbell sau siberieni Winter White răspunsul este "de obicei da". Dacă cumperi o pereche de hamsteri înrudiți de la un magazin de animale, lucrurile merg de obicei bine între ei. Dacă hamsterii pitici provin din medii diferite unde au stat singuri mai mult timp, atunci este mai puțin probabil să accepte o companie nouă.

Cât de mult trăiesc hamsterii?
Hamsterii sirieni trăiesc de obicei în jur de 3 ani. Varietățile de hamsteri pitici siberieni sau Campbell nu trăiesc așa mult, de obicei în jur de 2 ani. Hamsterul pitic Roborovski este o excepție, putând ajunge la 3 ani.

hamsteri

Hamsterii mei au făcut pui! Ce trebuie să fac?
Dacă ai hamsteri sirieni, scoate masculul afară din cușcă cât mai repede. Dacă ai hamsteri pitici (cu excepția hamsterului chinezesc) poți lăsa tatăl să stea, pentru că de fapt el va și ajuta la creșterea puilor aducând mamei de mâncare sau ținând puilor de cald cât timp mama este plecată să-și mai dezmorțească picioarele. Trebuie totuși să fii atent, pentru că hamsterii pitici se împerechează de obicei iarăși după 24 de ore de la nașterea puilor! Așa că dacă nu vrei un șir nesfârșit de pui, scoate-l afară. Mama își poate mânca pui, dar asta nu trebuie să te întristeze, pentru că se mai întâmplă. Nu se știe precis de ce face asta, dar se pare că se întâmplă dacă mama este tânără sau agitată. Puii nu trebuie atinși cu mâna. Încearcă să lași micuța familie singură în ziua nașterii. Dacă nu deranjezi legătura dintre mamă și pui, aceștia au o șansă mai mare de supraviețuire. Mama poate naște puii peste tot prin cușcă, dar după ce termină îi va culege pe toți și va avea grijă de ei. Va trebui să le găsești case noi cât mai repede cu putință, dar nu trebuie separați de mamă până la vârsta de 4 săptămâni.

Cum pot ști dacă hamsterița mea este însărcinată?
Este foarte dificil de spus. Nu va arăta mai grasă decât cu 2 zile înainte de naștere. Poate construi un cuib și poate fi mai activă decât de obicei. Hamsterii pitici au gestația de 19 - 21 zile, iar sirienii de doar 16 zile, de aceea cel mai bun lucru pe care îl poți face este să aștepți și să vezi.

Hamsterul meu a scăpat! Cum pot să îl găsesc?
Primul lucru ce trebuie să-l faci este să închizi toate ușile, și să scoți afară din casă orice alt animal, cum ar fi câini sau pisici, și asta cât mai repede. Pune apoi grămăjoare de mâncare în colțurile camerelor. Observă ce grămăjoară este mâncată pentru a afla în ce cameră se află hamsterul. Odată aflat acest lucru, poți să-l prinzi într-o capcană. Ia o găleată și pune înăuntru niște mâncare cu miros puternic, de exemplu brânză. Apoi cu ajutorul unor cărți, construiește niște trepte până la gura găleții. Hamsterul se va putea urca până la vârf, va mirosi mâncarea delicioasă și va cădea în găleată, dar nu va reuși să mai iasă din ea.

Am doi hamsteri pitici în aceeași cușcă, care se bat mereu. Trebuie să îi separ?
Când doi sau mai mulți hamsteri pitici sunt ținuți împreună, se întâmplă să se bată. Aceasta face parte din joaca lor normală și nu trebuie să intervii. Dacă însă apar urme de sânge pe unul din hamsteri înseamnă că lupta este serioasă și ei trebuie despărțiți. Dacă hamsterii tăi par că se bat, aceasta se poate datora lipsei de spațiu sau de mâncare. Mai apar lupte și în momentul determinării hamsterului dominant dintr-o colonie. Dacă hamsterii sunt sirieni, ei nu trebuie niciodată ținuți împreună. Ei se vor bate indiferent de circumstanțe, ceea ce poate duce la moartea unuia din ei.

Ce alimente sunt bune pentru hamsterul meu?
Cele mai bune alimente sunt cele similare cu ce mănâncă în sălbăticie. În condiții domestice, sunt bune legumele proaspete în prealabil spălate cu apă, de exemplu morcovi, dovlecei, broccoli, conopidă, castraveţi, salată verde romană, spanac și alte verdețuri. Fructele proaspete (clătite în apă) sunt iarăși bune, de exemplu, mere, pere, banane (mai puțin indicate pentru hamsterii pitici, datorită riscului crescut de apariție a diabetului). Dar ține minte să nu-i dai niciodată orice fel de fructe citrice, precum portocale, lămâi, grapefruit, etc. În plus faţă de fructele proaspete și legume, poți să-i dai alimente din cereale. Le place pâinea integrală, simplă sau înmuiată în iaurt sau lapte degresat. Poți să le dai cereale ca fulgi de porumb, Cheerios simplu, Kashi, sau alte cereale ce au un conținut redus de sare și nu au zahăr. Ovăzul este foarte hrănitor, şi poate fi dat uscat sau înmuiat în lapte degresat. Proteinele constituie o parte importantă a dietei unui hamster. Omleta simplă sau ouăle fierte sunt apreciate, de asemenea poți cumpăra ocazional mâncare din viermi sau greieri. Lucrul de reţinut atunci când stabiliești cina hamsterului tău este că moderaţia şi varietatea sunt foarte importante. Oferă-i întotdeauna seminţe standard şi amestecă-i mereu ceva nou în acestea.

Cât de des trebuie să curăț cușca?
Zonele umede trebuie curățate zilnic. Accesoriile trebuie curățate cel puțin odată pe lună sau de câte ori devin murdare. Cușca trebuie curățată odată pe săptămână cu apă și săpun. Dacă ai o tavă în care hamsterii urinează, aceasta trebuie curățată săptămânal și așternutul înlocuit, iar cușca poate fi spălată odată pe lună, dacă hamsterii nu au urinat în altă parte decât în tavă.

Cum scot petele albe de urină?
Pune în tavă apă caldă și oțet și las-o să stea așa un timp. Pe urmă freacă cu un burete și curăță cu apă și săpun.

Cât de mult așternut trebuie să pun în cușcă?
Așternutul trebuie să aibă o adâncime de 5 cm, pentru ca hamsterii să își facă cuiburi sau să sape o vizuină în care să doarmă.

 

sursa: MAgazinul de hamsteri

 

Categorie: Wiki | Vizualizări: 9372 | Adăugat de: gabriel_socea | Tag-uri: hamsteri, intrebari frecvente, Despre, generale, informatii | Rating: 3.2/4
Total comentarii : 2
avatar
0
1 serbuluminita • 11:47 PM, 2015-03-04
Am un hamster sirian si m ar interesa daca ajunge chiar pana la 15 cm sau pot ramane si mai mici,asa mici sunt mai dragalasi :)) !
avatar
0
2 gabriel_socea • 9:32 PM, 2015-03-12
Hamsterul sirian cam asa de face, am avut si din ala, dar l-a mancat pisica, acum am hamster pitic alb de iarna, care isi schimba culoarea in functie de anotimp: vara este inchis la culoare, iarna se face aproape alb.
Bineinteles nu e rasa pura, e un fel de corcitura, dar e super dragalas.
Si te asigur ca asta nu creste mai mult de 10 cm.
Il am de mai mult de un an si are pana in 10 cm.
Pe cand celalat (sirianul) era un pic mai mare smile
ComForm">
avatar